Video podcast: přidejte marketingu novou dimenzi

calendar 31. srpna 2020

Podcast — formát, který zapadá do našeho chaotického života. Pestrostí témat, časovou kapacitou, univerzálním systémem a celkovým nastavením. Máte jen 20 minut? Zajímáte se o určitou oblast? Preferujete příběhy? Vědu? Zdraví? Politiku? Společnost? Z více než milionu podcastů z celého světa a 30 milionů epizod ve stovce jazycích si určitě vyberete. Podcasty znamenají zábavu i byznys, zájem „konzumentů“ roste, proto by ani firmy, značky a marketéři neměli tenhle fenomén ignorovat.  

Fenomén jménem podcast

Od maloobchodu přes média až po nejrůznější poradenství a jiné služby. Jinými slovy – každá společnost bez ohledu na velikost, zaměření či lokální/mezinárodní dosah může dneska pracovat s podcasty. 2019 byl průlomovým rokem a prognózy ukazují, že čísla nadále porostou.

Jde o snadno použitelnou formu pro obchodní i osobní témata. Publikum v ní hledá útočiště pro svůj rozvoj, vzdělávání i trávení volného času. Chtějí se něco dozvědět, pobavit, inspirovat se osobnostmi, slyšet svoje oblíbené autory, naučit se nové taktiky a vědomosti, ponořit se hlouběji do složitých témat. A tohle všechno otevírá široký manévrovací prostor pro jejich tvůrce.

Dva trendy, které vás také rozmluví

Příjem z reklamy až ve výši miliardy dolarů

Přestože se na jiných platformách stáváme méně tolerantními vůči reklamě, ukazuje se, že posluchači podcastů jsou vnímavější. Jednak je jí méně oproti rádiu nebo televizi, takže vysílaný obsah se tolikrát nepřerušuje, ale především k ní lidé mají větší důvěru. Věří podcasterovi a předpokládají, že pro ně vybral pouze vhodnou a užitečnou inzerci. A také ji berou jako nedílnou součást vysílání, protože leckdy bývá jedinou finanční injekcí pro jeho existenci. Například podle společnosti Forrester Analytics dosáhnou reklamní příjmy na podcastech do konce roku 2020 hodnoty 1 miliardy dolarů.

Chytrá a bohatá cílovka

Podcast je rostoucí segment, což v zostřené konkurenci tlačí k produkci obsahu ve vyšší kvalitě. Obecně tento formát přitahuje jiný typ publika než tradiční platformy. Mezi posluchače se tak nejčastěji řadí absolventi vysokých škol, úspěšní profesionálové a podnikatelé. Nejenže roste jejich počet, ale rozšiřuje se tím i záběr lidí, kteří jsou pro obchodníky atraktivní. Forrester Analytics poznamenává, že u příznivců podcastů je o 45 % vyšší pravděpodobnost, že mají příjmy vyšší než 250 tisíc dolarů. Kdo by se nechtěl před takovým publikem ukázat?

Video v konkurenci s audiem

Původní podcasty vznikaly pouze na bázi audio obsahu, což má nepochybně svoje významné plusy. Co by také jinak přitáhlo tisíce posluchačů? Pouhé zvukové nahrávky mají ovšem i několik nedostatků, proto se postupně začaly objevovat jejich video verze.

Jedná se o efektivní způsob, jak mezi ostatními vyniknout, navýšit počet sledujících a prohloubit povědomí o značce. Video podcast je jednoduše podcast s prvky videa. Může být ve formě grafiky či živého vysílání.

Záleží na vás, jaký formát upřednostníte. Ve výsledku bude záležet hlavně na tom, co vlastně chcete podcastem říct, v jaké oblasti a oboru podnikáte, jaké prostředky a případnou techniku máte k dispozici.

Proč dát přednost právě videu?

Milujeme obličeje – zní to podivně, ale opravdu to tak je. Náš mozek vnímá oči a tvář a postupně. Když stárneme, spoustu informací se z nich učíme číst. V překladu podcastů to znamená, že díky (nejen živému) videu můžete vytvořit pevnější spojení mezi obsahem a publikem. Zkrátka dát informacím vyšší hodnotu.

Emoční kontext – souvisí s prvním bodem. Video přidá na emoční hloubce a vizuální atraktivitě, která pouhé audio nahrávce chybí. Můžete díky tomu zvýšit pozornost a angažovanost lidí.

Video rozšiřuje publikum – určitě se najdou jedinci, kteří dávají přednost audiu, nicméně video má obrovský potenciál k oslovení nových fanoušků. Vezměte si už jen samotnou existenci YouTube — obrovská platforma, na níž lidé denně tráví hromadu času.

Přístupnější sociálním médiím – videa nahraná na sociálních sítích se automaticky přehrávají, ale bez zvuku! Je to tím, že sociální média jsou optimalizována pro video, nikoliv pro audio. Zvuk je ve výchozím nastavení vypnutý.

Jedno mínus, které za vás vyřešíme

Vytvořit video je zkrátka časově a finančně náročnější. U audio nahrávky vám stačí „pouze“ slušný mikrofon, vhodná místnost, zvukový záznamník a nějaký editační program, u produkce videa daný seznam o něco naroste. A paralelně s tím i rozpočet. Jak jsme zmiňovali výše, lidé umí ocenit kvalitu. Pustíte-li se tedy do tvorby podcastů, mělo by to celé mít nějakou úroveň. To však stojí čas i peníze.

Už jste se viděli v roli nového úspěšného podcastera a teď vám při pohledu na napjatý firemní rozpočet odvážné plány krachly? Slibovali jsme řešení, a také vám ho přinášíme.

V Grapefruitu nově spouštíme službu produkce video podcastů. Vytvoříme pro vás profesionální rozhovory se specialisty ve vašem oboru. Originálně, poutavě a s přínosem pro vaše zákazníky či klienty.

V případě zájmu nám napište, spolu už to vymyslíme!

Napište nám

Máte zájem o naše služby? Nebo vás jen zajímá více informací? Zavolejte nám, 777 099 328, nebo nám napište e-mail na info@grapefruit.cz či vyplňte kontaktní formuláře. My se vám obratem ozveme.